Velice pozitivně působí žlutá krabička s ájurvédskými kartami. Pokud nemáte ani tušení, co si pod tím představit,...
Recenze: Čtyřfázový program histaminového restartu. Jak odhalit příčiny migrén, ekzémů, závratí, alergií a dalších potíží
Zákaznická recenze od Taťány Kročkové. ♥
Víte, co je to histaminová intolerance? Kdo má tuto diagnózu, dobře si uvědomuje, že život s HIT je peklo. Je potřeba bedlivě sledovat, co jíst, číst složení produktů, přísně se vyvarovat všeho, co je více zralé, staré, nebo nějakým způsobem upravené či nedejbože fermentované. Ale to není zdaleka všechno. Dlouhou dobu obtížně prokazatelná diagnóza nevyžaduje jen naprostou změnu jídelníčku, ale v podstatě i životního stylu. Se vším vám ale může poradit tato skvělá kniha z nakladatelství Anag nazvaná Čtyřfázový program histaminového restartu.
Knížka se mi líbila už od pohledu, je pečlivě graficky zpracovaná, plná receptů a barevných fotografií, s poutavou obálkou. Fotografie jídla jsou tak povedené, že se vám vyloženě sbíhají sliny. Autorkou knihy je lékařka, Dr. Becky Campbell, která se specializuje na histaminovou intoleranci a mnohé další poruchy hormonů, onemocnění štítné žlázy a autoimunitní onemocnění. Knihu věnuje předčasně zesnulé spolupracovnici ze společnosti Healing Histamine, která se obětavě věnovala pacientům s histaminovou intolerancí a syndromem aktivace žírných buněk.
Z knihy se dozvíte spoustu zajímavých informací, naučíte se s touto diagnózou žít a hlavně si také můžete připravit spoustu chutného jídla, které můžete jíst bez obav ze zvýšení histaminu ve vašem těle. Autorka představuje i konkrétní příběhy svých pacientů, včetně svého vlastního, především však jednotlivé fáze léčebného programu, který vám umožní uzdravení střeva a podpoří lepší fungování enzymů v těle (např. diaminooxidázy), které odbourávají přebytky histaminu. Přesně vám doporučí, co v jednotlivých fázích jíst a jak testovat jednotlivé potraviny, abyste se cítili dobře a nepřivodili si nepříjemné příznaky histaminové intolerance.
Samozřejmě se také hned v úvodu dozvíte, co je to histamin, jak funguje v těle a jaké jsou možné příčiny histaminové intolerance. Dozvíte se i vše o souvisejících příznacích a diagnózách, jakými může být nesnášenlivost lepku, polyvalentní potravinová alergie, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, kandidóza střev nebo syndrom aktivace žírných buněk, což je pojem, který jsem neznala a proces, který mi konečně někdo vysvětlil. Já sama histaminovou intolerancí trpím, proto mohu o to více ocenit význam této knihy a její přínos pro osoby s HIT, nelze jí opravdu nic vytknout a je to asi to nejlepší, co jsem o histaminové intoleranci četla, navíc i škoda, že toho není zrovna na trhu moc. Při zkoušení receptů je však třeba brát v potaz individuální snášenlivost potravin, protože u histaminové intolerance není nic jednoznačně dané a všechno se u každého člověka projevuje jinak.
S knihou jsem velice spokojená a rozhodně doporučuji, a to také těm, kteří vlastně svou diagnózu histaminové intolerance dosud nemají, ale trpí po konzumaci jídla rozmanitými a podivnými symptomy od závratí, ekzému, svěděním kůže, přes silné bolesti hlavy, rozmazané vidění, rýmu, výtok z očí, tvorbu hlenů v krku, pulzování v hlavě, rozmazané vidění až po návaly horkosti, nevolnost až na omdlení, poruchy trávení, deprese, úzkosti, nepravé příznaky alergie, šupinatění rtů nebo nepříjemné otoky v krku. Možná díky knize přijdete na to, co by vám mohlo být, tak jako tak byste ale měli vyhledat lékaře a nechat si udělat příslušná vyšetření a testy. Kniha se pak rozhodně a nutně hodí pro rodiče takto postižených dětí, protože diagnózu histaminové intolerance nelze brát na lehkou váhu a je potřeba dětem připravovat taková jídla, která jim nebudou způsobovat obtíže. Kniha vám tak všechno vysvětlí a recepty vás mohou inspirovat.
Název: Čtyřfázový program histaminového restartu
Autor: Dr. Becky Campbell
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 184
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100%
Koupit nebo prohlédnout knihu můžete zde.
Přidat komentář