Poslední příspěvky

KOUZELNÝ SVĚT KVAŠENÍ

Paní zima se pomalu ale jistě ujímá vlády na pár měsíců. Je to období, které je pro mnohé z nás časem menších či větších výzev. Dny jsou kratší, slunce a jeho energie značně ubývá, zato přibývá rýmyček, kašlů i nepříjemného naladění či napětí uvnitř nás.

Je to období, kdy příroda spí, nabírá sílu, a to bychom měli dělat i my. Tento čas nás tedy zve nejen ke zpomalení, ale i jakémusi zamyšlení a ponoření se do hlubin vlastního nitra. Jak se cítíme? Jsme spokojení? Co potřebujeme? Co je třeba změnit? Co pro to můžu udělat už dnes?

Blížící se nový rok zve také k novým začátkům. Co nového chci zažívat? Jak se chci cítit? Kam se chci posunout a co nového se chci naučit?

Ráda bych vám dnes napsala o tématu, které je už několik let mou vášní a díky kterému zažívám nejen radost ze života, ale díky němuž také zvládám tyto chladné měsíce ve větší pohodě i zdraví. Vítám vás ve světě kvašení neboli fermentace. Tady to totiž žije!

Kvašení je totiž úžasný způsob jak:

·         si zpracovat a uchovat aktuální dary sezóny s maximem živin a dalších cenných látek pro naše tělo

·         podpořit své zdraví a odolnost, což se zrovna teď více než hodí

·         vykouzlit hodně muziky za málo peněz

·         být blíže sobě i přírodě a propojit se s jejími rytmy

·         si užít skvělou zábavu sám/a se sebou nebo s nejbližšími

·         si vnést do života více radosti, vášně, tvoření a kreativity, jak probudit tu jiskru v sobě

 

A jelikož lze zkvasit prakticky vše a přístupů a způsobů je více, někomu z toho může jít hlava kolem. Tím nejjednodušším způsobem, jak se se světem fermentace seznámit, je kvašená zelenina a také kvašené nápoje z bylin a dalších darů přírody.

S kvašenou zeleninou se většina z vás jistě už za svůj život setkala. Přinejmenším jste o ní už slyšeli. Je to totiž nejen úžasný způsob, jak si uchovat plody dané sezóny ve svém plném potenciálu, čerstvé, bez zbytečné chemie i tepelné úpravy, ale i jedna z možností, jak se postarat o své zdraví, imunitou. O svůj mikrobiom.

U nás hraje jednu z nejdůležitějších rolí, jak se udržet v kondici celoročně a jak zvládnout náročnější období jako je třeba tohle zimní a chladné. Podporuje totiž naší střevní flóru, všechny ty přátelské breberky ? tam uvnitř, se kterými chceme být zadobře, jak nejlíp to jde.

Na naše ‚střevní zoo‘ má vliv spousta faktorů. To, jestli je více méně v rovnováze nebo nikoli, závisí nejen na tom, co jíme a pijeme, ale i třeba na tom v jakém prostředí žijeme a jakými lidmi se obklopujeme. Jaké máme vztahy i s jakými emocemi se potýkáme a jak si s nimi umíme poradit.

O spojitosti střevního mikrobiomu a vlivu na naši imunitu se už nějaký ten pátek ví a píše. Věděli jste ale, že osídlení našich střev má také přímý dopad nejen na kvalitní našeho života, ale i na jeho DÉLKU? Ano, je jedním z klíčů k DLOUHOVĚKOSTI. Jinými slovy – stárnutí nemusí být nutně bolavé, plné léků a chození po doktorech. Můžete i v 70 vypadat svěže a plní síly. Užívat si život v jeho šťavnatosti. A to chceme bezesporu všichni no ne!?

Kvašená zelenina nám v tomto může hodně pomoci. Jasně není všespásná a faktorů ve hře je samozřejmě víc. Je to ale něco, co můžeme jednoduše zařadit do našeho života a na náš talíř v podstatě během celého roku.

Nepotřebujete nic speciálního. Jen chuť tvořit a zkoušet nové věci. Je také velmi levným způsobem, jak si zajistit kvalitní živiny. Což se zvlášť v chladných dnech velmi hodí. A v době, kdy se zdá, že se vše zdražuje a ceny jdou nahoru se oplatí si tuto dovednost osvojit a doma kvasit.


Být odolný je prostě celoživotní výzva a práce. Není to něco, co nám přistane do klína a zůstane tak navždy. Dnešní doba však nabízí spoustu úžasných příležitostí, jak na to. Jak objevit a přinést si do života něco nového nebo naopak oprášit dávno zapomenuté dovednosti.
A kvašená zelenina je jednou z nich!

Ponořit se do tématu kvašení vám může pomoci některá publikace – třeba právě tyto 2 knihy nakladatelství ANAG:

·         Průvodce světem fermentace – Kathryn Lukas a Shane Peterson
Kniha nás zavede do světa kvašené zeleniny, kimchi, ale i omáček a past i fermentace ovoce. Obsahuje řadu zajímavých a nevšedních kombinací, které můžete dnes a denně objevovat.

·         Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu – Karel Machala
Velmi přehledná publikace zaměřená na kvašení zeleniny. Díky ní se se světem fermentace seznámíte blíže a zabrousíte s ní také i do historie. Je v ní pěkně a stručně vysvětleno, proč zeleninu kvasit, jaký vliv má na naše zdraví a odolnost a také jak to vše prakticky (u)dělat.


Pokud je pro vás studium z knih zdlouhavé a jste spíše praktický člověk, pak je skvělým řešení online nebo živý kurz/workshop, kde si vše můžete osahat, vyzkoušet a zeptat se na to, co vás k tématu zajímá. Nejvíce otázek se totiž vyrojí zákonitě až během procesu a tvoření. Mít podporu v někom, kdo už tuto cestu prošel před vámi je někdy velmi úlevné a osvobozující.

Online i živé kurzy a workshopy nejen na téma Kvašené zeleniny najdete u Greenových i v roce 2024. Nyní také ve formě dárkových poukazů pod stromeček:
https://eshop.mygreenovi.cz/darkove-poukazy/

Krásné adventní dny přeje Anička, https://mygreenovi.cz/

Přidat komentář