Tato webová stránka používá cookies. K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie.

Informace o tom, jak náš web používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy.

Více informací
Přijmout všechny cookies Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Poslední příspěvky

KOUZELNÝ SVĚT KVAŠENÍ

Paní zima se pomalu ale jistě ujímá vlády na pár měsíců. Je to období, které je pro mnohé z nás časem menších či větších výzev. Dny jsou kratší, slunce a jeho energie značně ubývá, zato přibývá rýmyček, kašlů i nepříjemného naladění či napětí uvnitř nás.

Je to období, kdy příroda spí, nabírá sílu, a to bychom měli dělat i my. Tento čas nás tedy zve nejen ke zpomalení, ale i jakémusi zamyšlení a ponoření se do hlubin vlastního nitra. Jak se cítíme? Jsme spokojení? Co potřebujeme? Co je třeba změnit? Co pro to můžu udělat už dnes?

Blížící se nový rok zve také k novým začátkům. Co nového chci zažívat? Jak se chci cítit? Kam se chci posunout a co nového se chci naučit?

Ráda bych vám dnes napsala o tématu, které je už několik let mou vášní a díky kterému zažívám nejen radost ze života, ale díky němuž také zvládám tyto chladné měsíce ve větší pohodě i zdraví. Vítám vás ve světě kvašení neboli fermentace. Tady to totiž žije!

Kvašení je totiž úžasný způsob jak:

·         si zpracovat a uchovat aktuální dary sezóny s maximem živin a dalších cenných látek pro naše tělo

·         podpořit své zdraví a odolnost, což se zrovna teď více než hodí

·         vykouzlit hodně muziky za málo peněz

·         být blíže sobě i přírodě a propojit se s jejími rytmy

·         si užít skvělou zábavu sám/a se sebou nebo s nejbližšími

·         si vnést do života více radosti, vášně, tvoření a kreativity, jak probudit tu jiskru v sobě

 

A jelikož lze zkvasit prakticky vše a přístupů a způsobů je více, někomu z toho může jít hlava kolem. Tím nejjednodušším způsobem, jak se se světem fermentace seznámit, je kvašená zelenina a také kvašené nápoje z bylin a dalších darů přírody.

S kvašenou zeleninou se většina z vás jistě už za svůj život setkala. Přinejmenším jste o ní už slyšeli. Je to totiž nejen úžasný způsob, jak si uchovat plody dané sezóny ve svém plném potenciálu, čerstvé, bez zbytečné chemie i tepelné úpravy, ale i jedna z možností, jak se postarat o své zdraví, imunitou. O svůj mikrobiom.

U nás hraje jednu z nejdůležitějších rolí, jak se udržet v kondici celoročně a jak zvládnout náročnější období jako je třeba tohle zimní a chladné. Podporuje totiž naší střevní flóru, všechny ty přátelské breberky ? tam uvnitř, se kterými chceme být zadobře, jak nejlíp to jde.

Na naše ‚střevní zoo‘ má vliv spousta faktorů. To, jestli je více méně v rovnováze nebo nikoli, závisí nejen na tom, co jíme a pijeme, ale i třeba na tom v jakém prostředí žijeme a jakými lidmi se obklopujeme. Jaké máme vztahy i s jakými emocemi se potýkáme a jak si s nimi umíme poradit.

O spojitosti střevního mikrobiomu a vlivu na naši imunitu se už nějaký ten pátek ví a píše. Věděli jste ale, že osídlení našich střev má také přímý dopad nejen na kvalitní našeho života, ale i na jeho DÉLKU? Ano, je jedním z klíčů k DLOUHOVĚKOSTI. Jinými slovy – stárnutí nemusí být nutně bolavé, plné léků a chození po doktorech. Můžete i v 70 vypadat svěže a plní síly. Užívat si život v jeho šťavnatosti. A to chceme bezesporu všichni no ne!?

Kvašená zelenina nám v tomto může hodně pomoci. Jasně není všespásná a faktorů ve hře je samozřejmě víc. Je to ale něco, co můžeme jednoduše zařadit do našeho života a na náš talíř v podstatě během celého roku.

Nepotřebujete nic speciálního. Jen chuť tvořit a zkoušet nové věci. Je také velmi levným způsobem, jak si zajistit kvalitní živiny. Což se zvlášť v chladných dnech velmi hodí. A v době, kdy se zdá, že se vše zdražuje a ceny jdou nahoru se oplatí si tuto dovednost osvojit a doma kvasit.


Být odolný je prostě celoživotní výzva a práce. Není to něco, co nám přistane do klína a zůstane tak navždy. Dnešní doba však nabízí spoustu úžasných příležitostí, jak na to. Jak objevit a přinést si do života něco nového nebo naopak oprášit dávno zapomenuté dovednosti.
A kvašená zelenina je jednou z nich!

Ponořit se do tématu kvašení vám může pomoci některá publikace – třeba právě tyto 2 knihy nakladatelství ANAG:

·         Průvodce světem fermentace – Kathryn Lukas a Shane Peterson
Kniha nás zavede do světa kvašené zeleniny, kimchi, ale i omáček a past i fermentace ovoce. Obsahuje řadu zajímavých a nevšedních kombinací, které můžete dnes a denně objevovat.

·         Kvašená zelenina pro zdraví a vitalitu – Karel Machala
Velmi přehledná publikace zaměřená na kvašení zeleniny. Díky ní se se světem fermentace seznámíte blíže a zabrousíte s ní také i do historie. Je v ní pěkně a stručně vysvětleno, proč zeleninu kvasit, jaký vliv má na naše zdraví a odolnost a také jak to vše prakticky (u)dělat.


Pokud je pro vás studium z knih zdlouhavé a jste spíše praktický člověk, pak je skvělým řešení online nebo živý kurz/workshop, kde si vše můžete osahat, vyzkoušet a zeptat se na to, co vás k tématu zajímá. Nejvíce otázek se totiž vyrojí zákonitě až během procesu a tvoření. Mít podporu v někom, kdo už tuto cestu prošel před vámi je někdy velmi úlevné a osvobozující.

Online i živé kurzy a workshopy nejen na téma Kvašené zeleniny najdete u Greenových i v roce 2024. Nyní také ve formě dárkových poukazů pod stromeček:
https://eshop.mygreenovi.cz/darkove-poukazy/

Krásné adventní dny přeje Anička, https://mygreenovi.cz/

Přidat komentář

Změnit nastavení cookies