Poslední příspěvky

ÁJURVÉDSKÁ DETOXIKACE

Rádi bychom vám představili autorku naší horké novinky ÁJURVÉDSKÁ DETOXIKACE.

Anu Paavola je zakladatelkou Jivita Academy of Ayurveda v Londýně, kde se vzdělávají ájurvédští terapeuti, výživoví poradci a učí se zde praktické dovednosti tohoto celostního starověkého umění léčení. Ájurvédské učení vypadá jako poměrně složitý systém a Anu Paavola jej osvětluje a ukazuje, jak lze tento systém přirozeně využít v dnešním světě.

Níže je volně přeloženo video: https://youtu.be/watch?v=-VeX3bUwu6c

Chtěla bych vám říct o tom, co jsem zjistila ve své praxi, jež se zaměřuje zejména na řešení stravovacích potíží. Došla jsem k závěru, že jedním z hlavních současných problémů v péči o naše zdraví je náš talent komplikovat věci. Žijeme v době výživového zmatku, máme tolik informací o jídle a o tom, co vše nám může způsobit, že si často protiřečí. Například u kávy se různé výzkumy rozcházejí ve svých hodnoceních toho, zda je pro nás prospěšná, nebo není.

Další, čím věci ještě více ztěžujeme, je, že se soustředíme na detail a ztrácíme celkový pohled. Detailní informace o výživové hodnotě jídla na vašem talíři mohou být velmi dobré, nicméně je to celková zkušenost, která ovlivňuje vaše trávení a vstřebávání. A právě trávení a vstřebávání jsou těmi hlavními faktory, které definují, zda je pokrm pro vás zdravý, či nikoliv, a spočívají především v nastavení mysli.

Stav mysli je to, co definuje vaše zažívání. Myšlenky na jídlo ovlivňují chování včetně stravovacích zvyklostí. Čím víc jídlo studujeme, tím komplikovanější to mnohdy vypadá. Objasnit vztah mezi střevy a mozkem bylo zájmem vědců už několik desetiletí. Nyní přinášejí skvělé informace o našem mikrobiomu, střevních bakteriích a jejich roli.

Trávicí aktivita se snižuje a zvyšuje v závislosti na dnech, ročních obdobích, bakteriální střevní motilitě, trávicích enzymech, trávicích hormonech, které běžně kolísají v čase. Jak potom můžeme s lehkostí držet krok se všemi těmi informacemi, udržovat si zdraví a předcházet nemocem?

Ájurvéda nás učí podívat se na celek a na naše znalosti o jídle. To je skutečná cesta, jak se stravovat a vytvořit si vztah k jídlu. To určuje, jak zdraví můžeme být.

Můžeme mít na talíři zdravé potraviny, ale to rozhodně neznamená, že si budeme užívat všechny jejich výhody. Potřebujeme také vědět, jak a kdy je jíst. Když shrnu toto poznání do tří slov, je to jednoduchost, zpomalení a sezónnost. Tyto tři okolnosti skutečně tvoří základní cestu, jak přistupovat ke stravování a jak si jídla upravovat. Jíst prostě a ujistit se, že máte sezónní potraviny.

Zvu vás na výlet v čase na místo, kde poruchy životního stylu nebyly tak běžné jako dnes. Když se podíváme o sto let zpátky a dokonce ještě blíže k současnosti, jaká myslíte, že tenkrát byla strava? Vsadím se, že se mnou budete souhlasit, že pro většinu populace zahrnovala jednoduchost, pomalost a sezónnost. Řekla bych, že to je přirozený způsob stravování. Dokonce, že ájurvéda je přírodní medicína, protože podporuje tělo, aby fungovalo způsobem, jakým příroda zamýšlela.

Vraťme se ještě dál do historie, do dob nomádských časů. Jak myslíte, že lidé jedli tenkrát? Opět se vsadím, že určitě souhlasíte s tím, že to bylo jednoduché, pomalé a sezónní, a navíc lokální podle toho, kde právě žili. V našich končinách nebyly jahody na Vánoce. Nyní ovoce letecky distribuujeme jako šílení během několika hodin po celém světě.

V minulosti se poruchy životního stylu týkaly jen několika málo privilegovaných. Jídlo bylo vždy sezónní a lokální, navíc organické a domácí. Průmyslově zpracované potraviny neexistovaly, byla jen jednotná strava, která se dodržovala, a ta se měnila třikrát ročně s cyklickými obdobími sklizně. Jsme neoddělitelnou součástí přírody, a i když se jí vzdalujeme, stále jsme napojeni na přirozené cykly dnů a ročních období. Nemůžeme fungovat správně, pokud nezměníme chování spolu s těmito cykly, naše fyziologie nás k tomu jednoznačně vede.

Například chybí-li vám jedna noc spánku, příští den nedokáže vaše tělo pracovat opravdu dobře, a to se nazývá stres. Definicí stresu je neschopnost přizpůsobit se prostředí. Nejlepší přístup k jeho minimalizaci je uvědomit si, zda jsme v souladu s přírodními cykly. Ony jsou to jediné, co skutečně podporuje naši přirozenou touhu být zdravý a prospívat. Ájurvéda je časem prověřené umění přizpůsobit se cyklům přírody.

Naše geny pracují synchronně s vesmírnými hodinami a zapínají a vypínají naše tělesné funkce. Jedním z velkých problémů lidstva je, že jsme ztratili schopnost adaptace. Dlouho jsme žili v přírodě v souladu s živočichy a rostlinami a jsme schopni se adaptovat v dokonalé harmonii. Dny a roční období určují čas a místo pro aktivitu. Navíc nás život v přírodě může donutit žít jednoduše, pomalu a sezónně.

Vnímám to takto – jako součást přírody jsme stvořeni k jejímu obrazu, jsme mikrokosmem v našem makrokosmu, takže co je venku, je také uvnitř. Když jdeme a přeměníme prostředí venku na něco, co není pro nás vhodné, co si myslíte, že se stane? Obzvláště když učiníme změnu rychle nebo drasticky. Naše těla se pokusí adaptovat, ale často selhávají a pamatují si to.

A toto selhání je stres. Je to očividné zejména při cestování a následujícím jetlagu. Naše adaptivní odolnost je testována moderním městským bydlením. Vytvořili jsme prostředí, které je částečně nepřirozené. Naše těla nejsou vnímavá k umělým potravinám. Nejsme zvyklí na množství toxinů, které vdechujeme nebo si mažeme na pleť, a také nejsme zvyklí na intenzitu a frekvenci neustálých hlasitých zvuků, jasných světel a silných pachů. Naše smysly jsou často přetížené, a to je důvod, proč bychom se měli vrátit ke starým zvykům. Tím vůbec nemyslím zcela opustit civilizaci, stále můžeme žít a prospívat v městech, jen prostě potřebujeme zaměřit svou pozornost k celkovému pohledu. Pak zjistíme, že být zdravý opravdu není komplikované. Pouze potřebujeme zjednodušit naše životy a stravování, zpomalit je a více se sladit s ročními obdobími.

Mnoho mých klientů zná ájurvédu a stěžují si, že umění být zdravý obecně může být časově náročné, komplikované a někdy dokonce drahé. S tím nemohu souhlasit. Být zdravý, jak jsem zde vysvětlila, vyžaduje jen tyto tři věci, které zmiňuji – žít v jednoduchosti, zpomalit a být sezónní.

Souhlasím, že je těžké změnit své návyky, když však poznáte benefity této proměny, již se nechcete vracet zpět. Je to úžasné, dává vám to pocit vítězství a má to velký smysl.

Přidat komentář