Poslední příspěvky

TEPLO DOMOVA

Víte, pro každého z nás je teplo domova něco jiného.

Pro mě je to atmosféra, kterou tak nějak přirozeně a s radostí vytvářím celoročně. Doma v bytě, ale i na balkoně. Jedno bez druhého jako by nemohlo fungovat. Představuji si to, jako když tělo a duše patří k sobě, zkrátka i byt s balkonem jsou stejně věrní společníci. Už samotný pocit, že se tam těším zpět, kdykoliv z domu odcházím na krátkou nebo delší dobu, je blažený.

Jsou to vlastně takové maličkosti, drobné detaily a obyčejné věci, na kterých to všechno stojí. Úplně chápu, když teď někdo kroutí hlavou, jaké drobnosti to asi tak mohou být.

I když nejsem majitelkou krbu, věřte, že rozsvícená lampa na parapetu okna, plápolající svíčka nebo světelný řetěz naaranžovaný v krásné lucerně, taky umějí snadno vykouzlit teplo domova. Přestože je mi velice blízké „méně je více“, v případě těchto zdrojů světla to vůbec neplatí.

Vůně oblíbené svíčky nebo aroma oleje, čaje, kávy či kakaa dotváří nenahraditelné „útulno“ stejně dobře jako právě dopečený koláč vytažený z trouby. Fotografie lidí, které mám ráda, promyšleně umístěné na takovém místě, kde je hned neuvidí návštěva, ale kde na ně vidím sama a mohu se usmát, vybavit si společné zážitky a strávené chvíle, mi rozzáří oči, kdykoliv se na ně podívám. Pohled na rozečtené knihy v hezkém košíku nebo srovnaný „knihokomínek“ na komodě dodají hřejivý pocit, že i když zrovna nemám na čtení čas, stále tam pro mě jsou.

Nikdy nezapomínám ani na čerstvé květiny, nejraději mám ty od mamky ze zahrádky nebo z trhu, z květinářství klidně nějakou parádní. Někdy stačí třeba jen větvička, svazek barevného javorového listí, které jsem si donesla z procházky. Skvěle vypadají šišky různých velikostí a druhů ve větší skleněné dóze, ovázané pěknou mašlí.

Teplo domova jsou pro mě i oku lahodící tóny dvou barev a jedné tapety na stěnách prolínající se celým bytem. Stejně tak polštáře, plédy a květináče, které krášlí právě zmiňovaný balkon.

No a světýlka a lucerny, to je přece jasná věc. To si tam pak oblečená v bundě nebo omotaná plédem báječně vychutnám horké kakao i v zimě. A když se rozhlédnu kolem sebe, říkám si, jakou vnitřní radost z toho mám, a že je mi v tom dobře. Třešničkou na dortu je, když mi můj muž vystřihne kompliment, jak krásný domov teplem prodchnutý máme.

Přidat komentář